Når du spiller på oddsen hos en online bettingside kan du benytte deg av et stort utvalg av tippesystemer. Dette er en litt mer avansert versjon av et klassisk akkumulatorspill, men er slettes ikke vanskelig å forstå seg på. Hvis du ønsker å spille med den samme store oddsen du får med en akkumulator, men med hakket lavere risiko, kan tippesystemer være løsningen. Finn ut mer i denne artikkelen.
Prøv tippesystemer i praksis her
Hva er et tippesystem?
Et tippesystem av typen du finner på menyene til bettingselskaper på nettet er kort fortalt en måte å kombinere flere objekter i samme spill på. Mens en akkumulator krever at alle valgene på kupongen går inn, er dette ikke tilfellet med et tippesystem.
Et tippesystem lar deg nemlig spille på alle de forskjellige kombinasjonene på en kupong samtidig. La oss si at du har tre valg på kupongen din, for eksempel tre hjemmeseiere i neste Premier League-runde.
Da vil du i et system spille på følgende spill:
- 3 dobbeltspill
- 1 trippelspill
Her vil du altså motta en gevinst selv om bare to av valgene dine går inn, fordi du har dine 3 dobbeltspill, foruten trippelen. Går alle valgene inn, får du utbetaling for en trippel + de tre dobbeltspillene.
Det medfører to ting. Du kan ha objekter på kupongen som ikke trenger å gå inn. Du får dessuten betalt for alle mulige kombinasjoner av de valgene du faktisk treffer med.
Dette vil igjen si at risikoen reduseres noe, samtidig som du potensielt sett kan innkassere en gedigen pengepremie med full klaff. Om det høres forlokkende ut, må du være klar over en viktig ting som gjelder for tippesystemer: du betaler for samtlige spill.
Altså setter du samme innsats på hvert av de tre dobbeltspillene, pluss trippelspillet i eksempelet over. Det er fire innsatser på en kupong. Utbetaling beregnes for innsats per spill, ikke sammenlagt. Dermed krever det et visst budsjett for å velge tippesystemer.
Oddsobjekter du kan inkludere i et tippesystem
På et tippesystem kan du inkludere de samme objektene som du kan inkludere i en akkumulator. Det vil altså si de fleste oddsobjekter foruten vinneroddsspill.
De mest populære objektene blir dermed for eksempel:
- Utfallet av en fotballkamp (hjemmeseier, uavgjort, borteseier)
- Utfallet av en ishockeykamp
- Utfallet av en tenniskamp
- Utfallet av en håndballkamp
- Osv., osv., osv. …
Tippesystemer har sitt opphav, som så mangt innen oddsspill, i Storbritannia. Der i gården er det særlig på hundeløp og hesteveddeløp at denne måten å spille på er mest populær. For eksempel ved å kombinere alle dagens løp på en gitt travbane på kupongen. Da kan du vinne en gigantgevinst med full klaff, samtidig som du ikke går tomhendt hjem hvis du bare nesten treffer innertieren.
Forskjell på en akkumulator og et tippesystem
En akkumulator er en svært populær form for oddsspill her til lands. Det er på mange måter selve basisspillet for norske tippere flest nå til dags.
Konseptet går ut på at du plassere så mange valg som ønskelig på din kupong. Oddsen på hvert objekt multipliseres med hverandre for å gi deg din sammenlagte odds. For å vinne, må alle valg gå inn.
Dette er åpenbart et spill med betydelig risiko, og den stiger i takt med antall valg du inkluderer. Et system består altså av mange akkumulatorer, kombinert. Mens du ved å plassere tre objekter på en akkumulator får kun ett spill – en trippel – får du med et tippesystem hele 4 spill: de tre dobbeltspillene som er mulig + trippelen. Hva som er å foretrekke mellom disse to måtene å tippe på, avhenger i stor grad av smak og behag.
Kjente tippesystemer
Det finnes en hel del forskjellige tippesystemer som er populære også her til lands. Det som skiller dem er ikke noe mer komplisert enn antall valg som er inkludert, og antall spill du dermed får som del av din kupong.
La oss nå gå gjennom noen av de mest populære alternativene. Merk at alle er tilgjengelige hos så å si alle bettingsider i bransjen, men at slettes ikke alle benytter navnene vi har valgt å bruke her. Vi holder oss til den originale, britiske terminologien. Mange norske bettingsider gjør det enklere og bruker heller navn som firling, femling, seksling, og så videre. Dette går helt for det samme, og har ingen innvirkning på hvordan hvert system fungerer.
Trixie
Det enkleste tippesystemet som finnes. Du plasserer 3 valg på kupongen, og får 4 spill du kan vinne på. Som vi har vært inne på før blir det altså 3 forskjellige parspill, og en trilling. Du innkasserer en gevinst så lenge du bare treffer på minst et av dine par.
Yankee
Et tippesystem som består av 4 valg på kupongen. Her får du følgende 11 spill.
Husk at du innkasserer din gevinst for alle de kombinasjonene som går inn:
- 6 dobbeltspill
- 4 trippelspill
- 1 firerspill
Canadian
Dette tippesystemet kan du spille hvis du har 5 valg på kupongen. Du får da hele 26 forskjellige spill på en og samme kupong.
De 26 spillene blir som følger:
- 10 dobbeltspill
- 10 trippelspill
- 5 firerspill
- 1 femmerspill
Som du kanskje skjønner, er det når vi kommer opp i denne typen tippesystemer, hvor du altså kan vinne opptil 26 forskjellige spill samtidig, at det blir mulig å vinne de virkelig store pengepremiene. Samtidig som du altså mottar gevinst selv om du kun treffer med minst 2 valg.
Heinz
I dette tippesystemet operer du med 6 valg på en og samme kupong. Det er nå vi kommer opp i de virkelig digre systemene hvor risiko og vinnersjanser må veies meget alvorlig. Her får du nemlig hele 57 mulige spill. Ja, det medfører selvsagt sjanse til å vinne mye. Du må samtidig sette penger på alle de 57 spillene. Så en innsats på 10 kr blir til en kupong på 570 kr.
De 57 spillene består for ordens skyld av de følgende:
- 15 dobbeltspill
- 20 trippelspill
- 15 firerspill
- 6 femmerspill
- 1 sekserspill
Goliat
Kjempen Goliat dukker opp i bibelen hvor han som kjent er storfavoritten som går på en lei skrell mot outsideren David. Skal du lykkes med et tippesystem oppkalt etter den godeste Goliat, trenger du like mye bistand fra høyere makter som den godeste David etter sigende nøt godt av, for her legger du hele 8 objekter på kupongen.
Om ikke det hører avskrekkende nok ut, hører det med at du da får 257 forskjellige spill. Her har du oversikten:
- 28
- 56
- 70
- 56
- 28
- 8
- 1
Selvsagt blir den potensielle gevinstutbetalingen svimlende. Men risikoen blir tilsvarende rå. Et slikt tippesystem krever nødvendigvis lav innsats per spill (10 kr per spill blir jo til sammen 2570 kr). Det betyr igjen at du må treffe på en god del av dine valg om du skal ha håp om å tjene en profitt – med mindre du legger valg med skyhøy odds på kupongen. Og hvem gjør nå det når det kreves en såpass stor investering?
Er tippesystemer verdt bryet?
Mange oddsspillere liker tippesystemer fordi de gjør det mulig å innkassere en gevinst selv om ikke alle valg på en kupong går inn. Det er jo den store frustrasjonen med en klassisk akkumulator. Du kan treffe på fem valg, men så blir det 0 i gevinst når valg nr. seks svikter. Med et system ville du på et slikt spill kunne sanke en betydelig utbetaling.
Når det er sagt krever et tippesystem mer av spilleren. Det er ikke fordi det er særlig vanskelig å gjennomføre et slikt spill. De interaktive oddsmenyene hos bettingselskapene tar seg av alt automatisk, og du får straks oversikt over innsats og mulige utbetalinger.
Nei, det som gjør dette mer krevende er først og fremst at du må tenke på å ha riktig odds på hvert objekt, slik at du tjener en profitt med treff på et realistisk antall valg. Det er jo fullt mulig å vinne en rekke dobbeltspill i et større systemspill uten engang å komme nært å tjene tilbake den sammenlagte innsatsen.
Å beregne hvor mye du faktisk har vunnet, er også noe du må overlate til bettingsiden. Det er ikke mange av oss som klarer å nøste opp i alle de forskjellige spillene involvert og hvilken odds hver av dem byr på. Noe som altså må til for å finne ut hva du faktisk får som gevinst hvis et fåtall av dine valg i et tippesystem går inn.
Med en akkumulator er saken enkel. Vinner du, så vinner du. Du må treffe med alle valg, og går det veien får du utbetalt gevinsten som står oppgitt på kupongen din. Punktum.
Til syvende og sist avhenger det i stor grad av smak og behag hvorvidt tippesystemer er verdt det eller ikke. Er du nysgjerrig er det ingen grunn til ikke å prøve. Bare husk å starte med lav innsats per spill.
Fordeler med tippesystemer
- Du kan vinne selv om ikke alle dine spill går inn
- Med nær full klaff (eller full klaff), kan det bli en høy odds
Ulemper med tippesystemer
- Du må betale for hvert spill systemet består av
- Vanskeligere å beregne hvor mye du kan vinne
- Kan bli litt komplisert