Ski-VM er et av de store høydepunktene innen langrenn, kombinert og hopp. Mesterskapet arrangeres hvert andre år, og trekker store tilskuertall her i Norge. En lang rekke norske utøvere har vært med på å sette sitt preg på mesterskapet opp gjennom årenes løp. Du kan tippe på ski-VM hos bettingsider på nettet. Se våre VM-oddstips lenger ned på denne siden.
Bettingsider med odds på ski-VM i Planica 2023
Ski-VM i Planica 2023 – info årets mesterskap
I 2023 er det duket for ski-VM. Det blir den 43. gangen dette prestisjetunge arrangementet avholdes. Mesterskapet går av stabelen i Planica i Slovenia, og mange av de største favorittene innen en rekke grener er norske utøvere. Selvsagt kan vi ser frem til svært grundig dekning av ski-VM i Planica 2023 i norske medier.
Du kan se samtlige eventer på TV, og få ytterligere dekning fra et bredt spekter av nettbaserte plattformer. Det er ikke rent få vintersportsfans her til lands som gleder seg til det er VM, så vi kan nok regne med store seertall også denne gangen.
Planica er en berømt destinasjon innen hoppsporten. På 80- og 90-tallet var den store bakken i dette idylliske vintersportsstedet fast innslag i verdenscupen. Den lokale skiflygningsbakken forblir en av verdens ledende innen denne idretten – selv om den ikke skal i bruk under ski-VM.
Grenene det skal konkurreres i er som sedvanlig for mesterskapet også nå under ski-VM i Planica 2023, de følgende:
- Langrenn
- Hopp
- Kombinert
Alle grener har både mannlige og kvinnelige deltakere, etter at det ble introdusert individuell kombinert for kvinner og hopp i stor bakke for kvinner i forrige ski-VM. Ski-VM i Planica 2023 blir aller første gang at det arrangeres en blandet lagkonkurranse med menn og kvinner innen kombinert.
I alt skal ski-VM 2023 bestå av 24 eventer. Det betyr mye moro å se på TV, og mange spennende spilleobjekter å vurdere for oss oddstippere.
Viktige datoer for ski-VM i Planica 2023
Ski-VM i Planica 2023 starter den 21. februar, og varer frem til den 5. mars. På åpningsdagen avholdes ingen øvelser, kun velkomstseremonien. Deretter kommer høydepunktene på løpende bånd, så det gjelder å følge nøye med så du ikke går glipp av noe. Det gjelder både for de som ønsker å heie frem våre norske helter til seier, og de som har lyst til å plassere noen oddsspill på sine favorittøvelser.
Blant høydepunktene på sendeskjemaet, kan vi fremheve følgende øvelser på følgende datoer:
- Hopp, stor bakke for menn: 3. mars
- Hopp, stor bakke for kvinner: 1. mars
- Hopp, lagkonkurranse for menn: 4. mars
- Hopp, lagkonkurranse for kvinner: 25. februar
- Hopp, lagkonkurranse blandet: 26. februar
- Staffet, langrenn for menn: 2. mars
- Stafett, langrenn for kvinner: 1. mars
I tillegg kan vi nevne at på mesterskapets siste dag, 5. mars, er det kun en øvelse: fellesstart, klassisk, for menn. Kvinnenes fellesstart går dagen før.
Hvilke nasjoner deltar i ski-VM i Planica 2023?
Det er som vanlig når det er ski-VM duket for at alle de stor vintersportsnasjonene skal være med. Unntaket i år blir – naturlig nok – Russland. Ellers er feltet fulltallig.
Den ledende nasjonen opp gjennom ski-VMs historie er Norge. Og der er ikke med liten margin heller. Norske utøvere har samlet suverent flest edle medaljer opp gjennom årene, og ingen tror vel at årets mesterskap skal bli noe unntak.
Vi stiller med store favoritter innen alle de tre grenene i ski-VM i Planica 2023: langrenn, kombinert og hopp. Det gjelder i like stor grad på kvinnesiden som på herresiden. Dermed er det ingen tvil om at den nasjonen det knytter seg størst forventninger til er Norge.
Sverige har selvsagt betydelige langrennstradisjoner, og stiller til VM med et godt lag. Det gjelder særlig på kvinnesiden hvor flere svenske utøvere er kandidater til både å vinne gull og kapre øvrige medaljer.
Finland er historisk sett den nest beste nasjonen i ski-VM. Det skyldes i stor grad gamle meritter. Finnene har noe gode langrennsløpere, men ingen som ventes å kjempe om gull i sporet. Finnene var før om årene verdensledende i hoppbakken, men stiller med få stjerner nå til dags.
Fra lenger sør i Europa vil Italia, Tyskland og Østerrike ha håp om å ta medaljer. Polen er på sin side en klar gullkandidat i hoppbakken, både for lag i individuelle øvelser.
Vertsnasjonen, Slovenia, vil nok sette sin lit til hopperne sine. De stiller med klare gullkandidater både på herre- og kvinnesiden, og vil kunne bite godt fra seg i lagkonkurransene foruten de individuelle øvelsene.
Prognose og vinnerfavoritter
Tradisjonen tro er mange av de største forhåndsfavorittene å finne på det norske landslaget også i forkant av ski-VM i Planica 2023. Det gjelder for samtlige grener, og for både menn og kvinner.
Norsk dominans forventes i langrennssporet
Innen herrelangrenn har vi faktisk to utøvere som forventes å slåss om gullmedaljer, både i sprint og langdistanse. Johannes Høsflot Klæbo er best på førstnevnte, Pål Golberg på sistnevnte. At vi bør herje i stafetten sier seg nesten selv.
Høsflot Klæbo har forøvrig allerede samlet 6 gullmedaljer fra tidligere VM. Han reiser neppe hjem uten mer edelt metall å føye til samlingen.
På kvinnesiden har, Tiril Udnes Weng, dominert i langrennssporet så langt denne sesongen. Hun leder sammenlagt, og på sprint. På langdistanse er det derimot svenske Frida Karlsson som er sterkest. Hun er også på andreplass i verdenscupen, bak Udnes Weng, så langt. Også flere av Karlssons landslagsvenninner er i god form.
Bak Udnes Weng har øvrige norske kvinner som Lotta Udnes Weng og Heidi Weng prestert solid. Det skal bli en spennende duell mellom Norge og Sverige i stafetten, som fort kan bli et av VMs høydepunkter for seere (og en skikkelig neglebiter for tipperne).
Jevnt felt innen hopp
Når det gjelder skihopp er feltet noe bredere, da flere nasjoner satser hardt på idretten. Når det er sagt, er en av de klare favorittene på herresiden norsk. Halvor Egner Granerud klasket til med kjempehopp på kjempehopp under hoppuka, og vant til sist ganske så suverent.
Han er helt klart en gullkandidat i VM. Der får han selskap av verdenscupens leder, Dawid Kubacki, fra Polen, samt treeren Anže Lanišek. Lanišek er fra Slovenia, og hopper med andre ord på hjemmebane i Planica.
Her er det verdt å påpeke at i hoppsporten er det utrolig vanskelig å spå enkeltrenn. Bittesmå marginer kan få digre utslag. Mange ganger har det skjedd at en outsider har hoppet seg til VM-gull.
Mer forutsigbar blir lagkonkurransen hvor jo snittet av langt flere enkelthopp avgjør. Her vil Norge, Polen og Slovenia stille sterkt, mens Østerrike nok er favoritt.
På kvinnesiden er det Eva Pinkelnig fra Østerrike som leder verdenscupen så langt. Bak seg på lista har hun to slovenske utøvere, Ema Klinec og Nika Križnar, som utvilsomt vil stille svært motiverte til VM på hjemmebane. Det er også verdt å merke at Silje Opseth fra Norge har vunnet flere verdenscuprenn så langt. Seier i VM er dermed slettes ingen umulighet.
Norge favoritt også i kombinert
Kombinert har tradisjonelt sett vært en strek gren for Norge, og i ski-VM i Planica 2023 stiller vi like godt med den suverene favoritten, både på herresiden og kvinnesiden. Det er henholdsvis Jarl Magnus Riiber og Gyda Westvold Hansen. Begge leder verdenscupen i kombinert så langt, og begge har vunnet VM tidligere.
Riiber står med hele 4 VM-gull i karrieren, mens Westvold Hansen vant gull i kombinert i forrige VM – det var første gang kvinner fikk delta i idretten. Mens Riiber har vunnet verdenscupen de siste 4 sesongene, har 20 år gamle Westvold Hansen vunnet verdenscupen en gang tidligere.
Oddsobjekter på ski-VM
Det er populært å tippe på ski-VM her til lands, og heldigvis er mesterskapet å finne hos bettingsider flest på nettet. Dekningen er solid, og det foreligger mange forskjellige oddsobjekter å velge blant. Svært mange eventer er tilgjengelige hos de ledende selskapene.
Først og fremst kan du tippe på vinneren av hver enkel øvelse. Dette er en mulighet som er tilgjengelig for de fleste grener. Stort enklere kan du ikke gjøre tipping. Tror du at din favoritthopper vinner i stor bakke, setter du noen penger på det utfallet. Punktum.
I tillegg er et populært tilbud innen vintersport å tippe på parspill. Dette går ut på at deltakerne i en øvelse – for eksempel et langrennsløp – deles inn i par. Du tipper på hvem av de to utøverne som vil gjøre det best.
- Les mer om tipping på vintersport
Dette er et objekt som virkelig kan gjøre det ekstra spennende å følge et løp på TV. Merk at parspill kan kombineres med andre objekter på samme kupong, som del av en akkumulator eller et system. Dette er en populær mulighet.
I tillegg vil muligens en del bettingsider varte opp med spesialer i anledning ski-VM. Det kan være snakk om å tippe på hvor mange gull Norge vinner til sammen, hvor mange medaljer en bestemt utøver vinner, eller lignende. Utvalget varierer fra selskap til selskap, så her gjelder det å se seg litt omkring til man finner noe som frister.
Når arrangeres ski-VM?
Ski-VM arrangeres hvert andre år. Slik har det vært siden 1985. Før den tid ble mesterskapet avholdt hvert fjerde år. Ski-VM avholdes om vinteren på den nordlige halvkule, som regel i månedsskiftet februar-mars.
Hvordan tippe på ski-VM
Det er slettes ikke vanskelig å tippe på ski-VM. Selv om vintersport ikke nødvendigvis får så fryktelig grundig dekning hos alle bettingsider, gjøres et unntak for store mesterskap, som VM. Altså, vil du enkelt kunne finne odds på ski-VM hos de aller fleste selskapene.
For å kunne tippe online, må du ha en aktiv bettingkonto. Det ordner du raskt, ved å holde deg til denne enkle fremgangsmåten:
- Finn en bettingside med god dekning av ski-VM
- Registrer deg via selskapets nettside
- Sett inn penger å tippe for
- Legg ønskede objekter til kupongen
- Fastsett innsats og klikk på «Fullfør spill», e.l.
For å gjennomføre dine spill, er det bare å lete seg frem til ski-VM på menyen, og bla gjennom utvalget til du finner det du ønsker å tippe på. Deretter klikker du på ønsket objekt for å spille på det. Så enkelt kan det gjøres.
Husk for øvrig at du kan gjennomføre alle stegene beskrevet i dette avsnittet vel så lettvint på mobilen som ved bruk av datamaskin.
Historikk og øvrig informasjon
Ski-VM ble avholdt for første gang allerede i 1925. Da hadde mesterskapet kun 4 øvelser, og ble til å begynne med arrangert årlig.
Norge etablerte seg straks som en stormakt. I de 10 første mesterskapene, frem til 1937, var vi den beste nasjonen hele 6 ganger. Samme år var for øvrig første gang begrepet ski-VM ble brukt for å beskrive arrangementet.
Norsk nedgang i etterkrigstiden
Etter et avbrekk for andre verdenskrig, startet ski-VM opp igjen i 1950. De påfølgende tiårene, frem til 1985, ble mesterskapet kun avholdt hvert fjerde år.
Lufta gikk litt ut av den norske ballongen på 50-tallet, men vi slo til i 1966. Da var Oslo vertsby for ski-VM, og hjemmelaget tok oppskriftsmessig flest medaljer av alle. Deretter gikk vi inn i en ny tørke, og Sovjetunionen og DDR dominerte de fire påfølgende mesterskapene.
Stor vekst etter ski-VM i Oslo 1982
Ski-VM i Oslo i 1982 huskes av de med god hukommelse som mesterskapet der hvor Brå brakk staven. Norge var igjen beste nasjon på hjemmebane, og mesterskapet var nå blitt utvidet til 13 øvelser.
I 1985 gikk man over til å holde ski-VM hvert andre år på fast basis. Den norske innsatsen forble meget god. Vi var beste nasjon i 1986, 1991 og 1993, anført av legendariske navn som Bjørn Dæhlie og Espen Bredesen.
Norge fester grepet på 2000-tallet
Siden 1999 har det blitt avholdt ski-VM 12 ganger. Norge har vært den mestvinnende nasjonene hver bidige gang. Dette er aldeles uhørt, og ingen annen nasjon kan vise til noe som engang ligner.
Legender som Marit Bjørgen, Therese Johaug og Petter Northug har samlet et antall medaljer som knapt er til å tro. Bjørgen er klart mestvinnende gjennom tidene med sine 18 gull, og 26 medaljer til sammen.
Johaug på sin side kan vise til 14 gull og 19 totalt, mens Northug har klart å sanke 13 gull, og 16 medaljer sammenlagt i løpet av en episk VM-karriere.